Jak zacząć jeść zdrowo?

Czy istnieje coś ważniejszego niż własne zdrowie? Nikt z nas nie chce przecież chorować, a przy każdej okoliczności, podczas której składa się życzenia, życzymy sobie zdrowia. Miejmy jednak świadomość, że zdrowie nie przyjdzie do nas samo. Jeśli będziemy jeszcze bardzo źle się odżywiać, możemy je utracić. To na co sobie pracujemy teraz, będzie nas czekało w przyszłości. Zadbaj o swoje zdrowie już dziś, dzięki wprowadzeniu do jadłospisu wartościowych produktów.
Jakie są właściwości zdrowotne imbiru?
To jest przyprawa, która posiada cenne dla zdrowia substancje lecznicze. Należy go stosować, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada też właściwości wspierające przy symptomach choroby lokomocyjnej. Świetnie sprawdza się też przy wspomaganiu leczenia rozmaitych przeziębień albo grypy. Imbir działa korzystnie również na bóle miesiączkowe! Można go zastosować na dużo sposobów. Jako dodatek do potraw, jako napar albo likier. Nasza propozycja to zalać plastry obranego imbiru gorącą wodą, do ciepłego naparu dołożyć łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Pij taki napój każdego dnia, a zdecydowanie zauważysz pozytywne wyniki!
Na co stosuje się siemię lniane?
Ma w swoim składzie stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego także białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a zwłaszcza zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało opisać mianem superfood. Wykorzystanie siemienia lnianego zdecydowanie jest korzystne przy zrzucaniu wagi, problemach z wypróżnianiem, a także duszącym kaszlu. Te małe ciemne i rozpoznawcze ziarenka mają też właściwości zapobiegające nowotworom. Należy więc wykorzystywać siemię w regularnym odstępie czasu!
Jak używać kurkumy?
Jest przyprawą, którą stosuje się od wielu lat. Tworzy ona podstawę większości azjatyckich dań. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie można pominąć jej działania prozdrowotnego. Wykorzystywanie kurkumy stymuluje działanie systemu immunologicznego. Jest ona także korzystna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Świetnie wspiera układ pokarmowy i stabilizuje jego funkcjonowanie. Ma skuteczne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest dobrą bronią w odniesieniu do grzybicy oraz w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny stosować osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa świetnie radzi sobie z rozrzedzaniem śluzu, więc o wiele łatwiej jest je przeczyścić.
Dlaczego warto wprowadzić do diety czosnek?
Czosnek znany jest w medycynie naturalnej od wieków. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że jest to nie tylko smaczna, ale także zdrowa przyprawa do dań, choć niektórzy skutecznie się przed nią wzbraniają. Właściwości zdrowotne czosnku sprawiają, że nadaje się on jako środek do zwalczania przeziębień, infekcji i wirusów. Już w jednym ząbku tej niesamowitej rośliny znajdziemy sporą ilość: błonnika, białka, pektyn, witamin z grupy B i C, aminokwasów, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Za wyjątkowy smak i aromat czosnku odpowiadają siarczki oraz olejki eteryczne. One również stanowią cenne składniki odżywcze.
Komentarze
Zuzanna Chmielewska
Potwierdzam! Imbir świetnie działa na bóle miesiączkowe oraz niweluje mdłości.
Asia Wieczorek
Teraz te warzywa i owoce takie nafaszerowane chemią, że nie wiem czy posiadają jeszcze jakieś wartości odżywcze.