Porządne czyszczenie lodówki, czyli w jaki sposób ją umyć?

Jeżeli popatrzymy na naszą kuchnię, możemy stwierdzić, że lodówka jest najczęściej używanym urządzeniem AGD. Jednak często się zdarza, że po prostu o nią nie dbamy należycie! Czym może skutkować niepoprawna pielęgnacja lodówki? Tym, że jedzenie szybciej będzie się psuło, a w środku powstaną plamy, pleść i zaczną się rozwijać bakterie. Natomiast, gdy otworzysz drzwi lodówki, to będą się z niej wydobywały nieprzyjemne zapachy. Z tego względu w dzisiejszym wydaniu tłumaczymy, jak prawidłowo myć lodówkę. Zapraszamy!
O czym wskazane jest pamiętać przy sprzątaniu lodówki?
Na początku nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla tego typu czynności jest oczywiście bezpieczeństwo. Prócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie zużycie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od zasilania, wyjmij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a później zostaw uchylone drzwiczki.
Wyciągnięte z lodówki elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz i dokładnie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła i sody oczyszczonej lub octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz i wytrzyj do sucha. Po skończeniu odczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po sumiennym umyciu możesz już umieścić w lodówce jedzenie. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeżeli chcesz w niej umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej niż pokojowa temperatura, mogą być powodem powstawania we wnętrzu lodówki szronu. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed usychaniem, a także będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Kolejny etap – odmrażanie lodówki!
Raz na jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu żadnymi przedmiotami. Unikaj również umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.
W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to znakomita okazja, aby jednocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie gromadził się w postaci wody w zbiorniku na dole. Należy pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Istotne jest, że lodówki wyposażone w systemy No Frost również powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces jest taki sam. Pamiętaj jedynie, by lód topniał się bez Twojej pomocy.
Nieprzyjemne zapachy w lodówce? Zobacz, jak sobie z nimi poradzić!
Lodówki uwielbiają przesiąkać brzydkimi zapachami, dlatego warto zastosować naturalne sposoby, które ten zapach zniwelują. Pierwszym sposobem jest zaparzona kawa, którą dobrze postawić do świeżo umytej lodówki. Kolejnym sposobem jest wsypanie proszku do pieczenia w naczynie i wstawienie go do lodówki, po czym należy wymieniać go średnio co dwa tygodnie. Następnym sposobem jest wstawienie do lodówki przekrojonej cytryny!
Komentarze
Brak komentarzy